Redaktör på Solexperter
Här kan du få mer information om de vanligaste termerna inom solceller så att du lättare kan tyda och jämföra offerter.
Termer inom solceller
När man pratar om solceller så finns det olika mått, värden och uttryck som man använder för att kunna jämföra olika solceller med varandra. För dig som ska installera solceller kan det vara bra att känna till de vanligaste termerna.
Solceller
- En solcell är en halvledardiod som omvandlar solenergi till en elektrisk energi.
- Solceller är vanligast tillverkat i silikon och kiselplattor som har en positiv och en negativ sida.
- När solens strålar träffar solcellerna så alstras likström.
- En solcell är cirka 15 cm x 15 cm.
Solpanel
- En solpanel, även kallat solcellspanel, innehåller vanligtvis 60 stycken solceller, alternativt 120 halvceller, som är seriekopplade.
- En solcellspanel har ett standardmått på 1 m x 1,6 m och består av en baksida i plastfolie och en framsida av anti-reflekterande glas.
- När solens strålar belyser solcellspanelen så skapas en elektronisk spänning som fångas upp av en elkabel som för strömmen vidare till en växelriktare.
- En solcellsanläggning på 10 kW består av cirka 27-28 solcellspaneler som tar upp en yta på totalt cirka 60 kvadratmeter på taket.
Krystallina solceller
- Det finns idag polykristallina solceller och monokristallina solceller.
- Monokristallina solceller är svarta medan polykristallina solceller har en blåaktig färg.
- Monokristallina solceller har bättre effekt men kostar något mer än polykristallina solceller.
- Där det finns begränsat med utrymme är monokristallina solceller det mest effektiva alternativet. Har man gott om utrymme kan man istället välja den något billigare polykristallina solcellen.
Tunnfilmssolceller
- Denna typ av solceller har en betydligt lägre verkningsgrad jämfört med kristallina solceller, vilket innebär att den har en sämre effekt och därmed producerar mindre elektricitet.
- Tunnfilmssolceller är vanligt att använda på husvagnen, båten och sommarstugan då de är böjbara.
- Den kan också användas på utrymmen där man behöver använda flexibelt och böjbart material för att montera solcellerna.
AC – växelström
- Växelström är den typ av ström som din fastighet använder och som finns i elnätet.
DC – likström
- Likström är den typ av ström som solcellerna genererar och som även finns i batterier.
- Innan strömmen kan användas av fastigheten behöver den konverteras till växelström, vilket sker genom en växelriktare.
Växelriktare
- En växelriktare är en form av elmätare som har flera olika funktioner.
- En växelriktares viktigaste funktion är att omvandla den likström som solcellerna genererar till växelström som sedan kan användas av fastigheten eller säljas på elnätet.
- Växelriktare ser också till att solcellerna är optimerade så att de genererar maximalt med elektricitet.
- Används även för att administrera solcellsanläggningen och kan också styras online genom att man installerar en app på sin mobiltelefon. Då kan man bland annat se hur mycket elektricitet som solcellerna producerar i realtid.
- Till en växelriktare kan man även ansluta ett solcellsbatteri som lagrar elektricitet som fastigheten inte använder.
Optimerare
- Optimerare är moduler som kan fästas på solcellspanelerna och som sedan ser till att man får ut maximal effekt av sin solcellsanläggning - även om någon av solcellspanelerna ligger i skugga eller har gått sönder.
- Med hjälp av optimerare kan man installera solceller i flera väderstreck och ändå få ut maximal effekt från sin solcellsanläggning, utifrån rådande förutsättning.
kW
- kW är ett mått som används för en solcellsanläggning och som talar om hur stor solcellsanläggningen är.
- För en normalstor villa brukar man installera en solcellsanläggning på 10 kW vilket innebär att den kommer att producera cirka 10 000 kWh per år.
- För att få fram hur många kW en solcellsanläggning har så tar man den uppskattade effekten för varje solcellspanel och multiplicerar detta med antal solcellspaneler.
- Har man 20 solcellspaneler som vardera har en uppskattat effekt på 300 W så blir solcellsanläggningens totala effekt 6 000 W, eller 6 kW.
Verkningsgrad
- Verkningsgraden är den totala effekten som man får ut från solcellerna.
- Solinstrålningen i Sverige ligger på i genomsnitt 1 060 kWh per kvadratmeter och år.
- Dagens solceller har en verkningsgrad på cirka 19 % i genomsnitt, avser monokristallina solceller som har en verkningsgrad på mellan 17 – 23 %. Det innebär att av den energi som kommer från solens strålar klarar solcellerna av att omvandla cirka 19 procent av solenergin till elektriskt energi. Det betyder i praktiken att solcellerna kan producera cirka 200 kWh per kvadratmeter och år.
Vill du få offerter på solceller?
Ta in offerter från lokala solcellsföretag hos Solexperter
Solexperter är en hemsida där du kan hitta all information som du behöver då du planerar att installera solceller för din fastighet.
Här finns också en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetskontrollerade solcellsföretag i ditt närområde. Det gör att du enkelt kan jämföra offerter för att hitta den bästa lösningen till det bästa priset.
Kvalitetsgranskade solcellsföretag
När du beställer och får offerter genom oss på Solexperter kan du vara trygg med att det är ett kompetent solcellsföretag som utför arbetet. Vi har kontrollerat alla företag som lämnar offerter genom Solexperter så att dem har en ordnad ekonomi, F-skattesedel samt arbetar enligt rådande branschregler och Svensk lagstiftning.
Det innebär att du själv slipper det tidskrävande arbetet och istället kan fokusera på vilket företag som erbjuder dig den bästa lösningen och det bästa priset för din solcellsanläggning.