Besiktning av solceller syftar till att både säkerställa att installationen är korrekt utförd, samt att dina solceller fungerar optimalt.
Tyvärr är det idag vanligt att solcellsanläggningar inte installeras korrekt alla gånger, för dig och din säkerhets skull är det därför viktigt att göra en fackmannamässig besiktning av dina solceller innan användning. Priserna går vi igenom nedan, liksom vad du kan förvänta dig av en besiktning.
Pris besiktning solceller
Priset för besiktning av solceller kan skilja sig med flera tusenlappar mellan olika besiktningsmän. Därför är det viktigt att du tar in offerter från flera olika företagare och jämför både priset, innehållet samt recensioner för att säkerställa god service.
-
Småhus
Priset för besiktning av solceller på småhus ligger på mellan ca 4 000–9 000 kronor inkl. moms samt protokollskrivande för en slutbesiktning. -
Bostadsrättsföreningar eller kommersiella fastigheter
Beroende på bland annat storlek och antal solpaneler ligger priset på besiktning av solcellsanläggning på omkring 15 000 kronor exkl. moms.
Observera att du EJ kan använda ROT-avdrag vid besiktning av solceller.
Vill du få pris för att besiktiga dina solceller?
Fyll i vårt formulär så ser vi till att du får upp till fem offerter att välja mellan!
Anlita en besiktningsman
Nyttja Solexperters tjänster för att snabbt och smidigt få tillgång till offerter från olika företag att jämföra mellan. Solexperter ger dig upp till fem helt kostnadsfria offerter från olika företag i din region, skräddarsydda efter dina specifika behov och utan att du binder dig till några avtal.
Välkommen att kontakta oss redan idag, så hjälper vi dig – snabbt, smidigt och enkelt!
Varför är det viktigt att besikta?
Det är väldigt svårt för en privatperson att veta om en solcellsanläggning installerats korrekt och utifrån avtal vilket säkerställer att dina försäkringar gäller, och att ditt hus inte riskerar allvarliga skador.
Fungerar inte din anläggning som den ska finns risken att den inte producerar solel effektivt, i värsta fall kan den utgöra en säkerhetsrisk och direkt fara för dig och din fastighet.
Efter att besiktningen är utförd får du de intyg som visar att din solcellsanläggning är säker, håller garantierna samt att installationen utförts enligt avtal.
Olika typer av besiktning
Slutbesiktning av installation
Efter att du fått en ny anläggning installerad är det viktigt att den genomgår en slutbesiktning för att säkerställa att installationen är korrekt utförd och säker att använda.
Besiktningen utförs efter att anläggningen färdigställts och elektrikern har kopplat in växelriktaren samt gjort färdiganmälan till nätägaren.
Statusbesiktning
Statusbesiktning syftar till inspektion av en befintlig solcellsanläggning.
Vi rekommenderar att du regelbundet ser över din anläggnings befintliga status för att säkerställa effektiviteten samt att säkerhetsläget inte förändrats.
Vid köp av hus eller bostad
När du köper en ny bostad rekommenderar vi att du även gör en husbesiktning, inklusive okulär besiktning av befintlig solcellsanläggning – både av solpanelen i sig samt att installationen ser korrekt ut. Dessutom får du ett opartiskt utlåtande gällande skick och kommande underhåll.
Skillnad på slut- och statusbesiktning
Skillnaden mellan en slutbesiktning och en statusbesiktning är att vid en statusbesiktning utgår man från lag- och branschstandard, medans en slutbesiktning även utgår från specifika avtal med din entreprenör.
Vad ingår i priset för en slutbesiktning av solceller
Inspektionens fokus är primärt att lokalisera befintliga risker, men också framtida problem. Hela besiktningen utgår ifrån sex regelverk och fyra hörnpelare:
Regelverk:
- Avtalet mellan beställare och entreprenör.
- Boverkets byggregler.
- Elsäkerhetsverkets föreskrifter
- Konsumentjänstlagen (eller annan avtalsform)
- Svensk Elstandard
- Tillverkaren av komponenternas anvisningar
Hörnpelare:
- Dokumentation
- Brandrisk/elsäkerhet
- Framtida risk/kablage
- Byggrisk/infästningar
Dokumentinnehåll
För att det ska vara en komplett besiktning är det viktigt att dokumenten består av följande delar:
- Egenkontroll EL.
- Egenkontroll Montering.
- Elsäkerhetsintyg.
- Orienteringsritningar/Strängschema.
- Produktblad för huvudkomponenter.
- Snö- och vindlastberäkningar.
- Drift- och underhållsinstruktioner.
- Monteringsanvisningar.
- Offerten med eventuella avvikelser.