Att installera en laddbox hemma är ett smart och kostnadseffektivt alternativ för alla med hybrid- eller elbil.
Priset för laddbox och installation skiljer sig beroende på faktorer som exempelvis din befintliga elkapacitet, typ av laddbox, skatteavdrag och nödvändiga tillbehör.
Här går vi igenom olika faktorer som påverkar priset, och vad du ska tänka på inför ett köp.
Pris för att installera laddbox hemma
Det finns en mängd olika modeller av elbilsladdare ute på marknaden, och på grund av den ständigt växande efterfrågan utvecklas produkterna och mjukvaran ständigt till det bättre.
Priserna ligger oftast på omkring 5 000 – 13 000 kronor, här ger vi några prisexempel på populära laddboxar som ligger i framkant.
Vill ni ha hjälp att installera laddbox?
Fyll i vårt formulär så ser vi till att ni får offerter från trygga företag i närområdet!
Charge Amps Halo 11 kW
En liten men stark och effektiv modell av laddbox, som kommer med en smart molnlösning vilken automatiskt uppdaterar den installerad mjukvaran.
Charge Amps Halo kommer med en 7,5 meter fast kabel i material anpassat för kallt nordiskt klimat, och kan installeras på både 1-fas och 3-fas med en effekt på upp till 11 kW, som gjord för privat hemmabruk. Lastbalansering ingår.
Kostnad: Ca 7 000 kronor inkl. installation efter 50 % avdrag för Grön teknik.
DEFA Power 22 kW
En smart och säker norskt designad laddbox. Boxen kommer med en inbyggd display samt 6 meter kabel anpassad efter det svenska kalla vinterklimatet.
DEFA PowerSmart ger dig full kontroll över elförbrukningen och hjälper dig ladda när elpriserna är som lägst, tillval för lastbalansering finns att tillgå.
Kostnad: Ca 7 000 kronor inkl. installation efter 50 % avdrag för Grön teknik.
Charge Amps Aura 22 kW
Den här laddboxen är en riktigt kraftfull enhet med dubbla uttag som möjliggör laddning av två elbilar – en laddbox som passar både för privat hemmabruk som kommersiellt. Modellen kommer i återvunnen aluminium och designad av Joachim Nordwall och har Wifi-uppkoppling.
Kompatibel med laddkontakt typ 2, och är möjlig att installeras på både 1-fas och 3-fas, dessutom ingår lastbalansering.
Kostnad: Ca 13 000 kronor inkl. installation efter 50 % avdrag för Grön teknik.
Zaptec Go 22 kW
Zaptec Go är en smart laddbox med fördel att passa alla modeller av elbilar, den inbyggda Wifi-uppkopplingen möjliggör automatiska uppdateringar av mjukvaran, och därmed ständigt höjd standard.
Laddboxen kan installeras på både 1-fas och 3-fas, och passar alla slags fastigheter. Kan kompletteras med lastbalanserare.
Kostnad: Ca 6 000 kronor inkl. installation efter 50 % avdrag för Grön teknik.
Exempelbild från en installerad Laddbox från vårt anslutna företag Solmasarna.
Jämför offerter för trygg insatallation
Priset för installation av laddbox hemmavid kan skilja sig kraftigt regionalt, därför är det viktigt att du tar dig tid att jämföra offerter mellan olika installatörer, för en kostnadseffektiv investering.
För en snabbare och tryggare process är du välkommen att använda vår kostnadsfria tjänst Solexperter, som ger dig upp till fem offerter från redan väletablerade företag i din närhet.
Tveka inte att kontakta oss redan idag för att få veta hur det fungerar – vi ger snabb återkoppling och skräddarsyr offertförfrågningar utifrån dina behov till våra redan granskade samarbetspartners inom branschen.
Du binder dig inte till några köpkrav eller avtal, utan tar bara en smartare och enklare väg för att hitta din installatör.
Vad påverkar priset vid installation av laddbox?
Effekt
Beroende på vilken effekt din laddbox hemma ska kunna genererar skiljer sig priset åt, ju fler kW desto mer kostar den. Antal kW är avgörande för hur kraftfull din laddbox är och hur snabbt din elbil kan laddas.
Tänk på att du måste anpassa effekten efter hur många ampere ditt hushåll har att tillgå i huvudcentralen.
Ampere | Fas | Effekt |
---|---|---|
16A | 1-fas | 3,7 kW |
32A | 1-fas | 7,4 kW |
16A | 3-fas | 11 kW |
32A | 3-fas | 22 kW |
För att kunna nyttja maxeffekt måste laddboxen installeras på 16A eller 32A, det är dock få hushåll som har 32A att tillgå, en dynamisk lastbalansering eller laddbox med ställbar effekt hjälper dig med den problematiken.
Lastbalansering
Genom lastbalansering kringgår du risken för att laddboxen ska använda mer el än vad din fastighets hushåll har tillgång till.
För att få tillgång till lastbalansering kan du betala för det månadsvis, eller välja en laddbox som inkluderar lastbalansering.
Märke
Beroende på märke kostar också din laddbox därefter, men tänk på att de lite dyrare märkena också ofta inkluderar smarta funktioner som app eller lastbalansering.
Antal uttag
Har du behov av att kunna ladda flera elbilar samtidigt, finns det laddboxar med dubbla uttag – priset påverkas genom att stiga med runt 5 000 kronor.
Smarta funktioner
Extra funktioner möjliggör exempelvis att kunna styra laddboxen från en app på telefonen eller andra smarta tillbehör. Vilka oftast endast ingår när du väljer någon av de dyrare alternativen av laddboxar.
- RFID: Är en funktion som möjliggör att kunna lås och låsa upp din laddbox med en RFIP-tagg på ett säkert vis.
- Appstyrning: Innebär att du kan styra och hålla koll på laddningen från din mobiltelefon. Tillval av lastbalansering sker exempelvis genom en appfuktion.
- OCPP: Ett tillbehör som möjliggör att ta betalt från andra personer som nyttjar din laddbox.
1. Fyll i relevant formulär för dina ändamål
2. Jämför upp till fem stycken offerter
3. Njut av besparingar från solenergin
Vad ska jag tänka på inför en investering av laddbox?
De flesta laddaboxar på marknaden idag håller en hög kvalitet, men det finns ändå flera aspekter att tänka på inför en installation av laddbox, låt inte endast priset avgöra vilken modell du ska satsa på.
Effekt
Undersök vilken effekt du ska välja, 11 kW eller 22 kW är de vanligaste alternativen idag.
Design
Välj en laddbox som smälter in som en snygg detalj och inte stör helheten. Det finns ofta ett flertal färger att välja mellan.
Jordfelsbrytare
Ta inte för givet att det finns en jordfelsbrytare, fråga alltid då det är en så pass viktig del för att undvika personskador och bränder. Typen av jordfelsbrytare beror på om laddaren har inbyggt likströmsskydd eller ej.
- Inbyggt likströmsskydd kompletteras med jordfelsbrytare typ A.
- Inbyggd jordfelsbrytare typ B kräver inget externt skydd.
Wifi
Har du en uppkopplad laddare kan du också nyttja smarta funktioner som att styra laddningen med app från din mobil.
Lastbalansering
En funktion som ser till att läsa av ditt hushålls totala strömförbrukning samt anpassa laddningen utifrån tillgänglig ström, för att undvika överbelasta huvudsäkringen och strömavbrott.
Skatteavdrag för privatpersoner
- Grön teknik: Om du väljer att anlita en entreprenör för hela processen med inköp och installation av laddbox hemma, kan du sänka priset ytterligare genom skatteavdrag för Grön teknik. Du får då göra avdrag för både material- samt arbetskostnad med upp till hela 50%.
-
ROT-avdrag: I de fall du bestämmer dig för att införskaffa laddboxen på egen hand och anlita installation separat, har du möjlighet att nyttja ROT-avdrag för upp till 30% av arbetskostnaden.
Kolla upp hur mycket skatteavdrag du har kvar att nyttja genom att logga in på ditt skattekonto på Skatteverkets hemsida.
Vad kostar det att installera solceller till en villa 2024?
När du ska installera solceller bör du ta in offerter från flera solcellsföretag så att du kan hitta solceller för din villa till bästa pris. Typ av solceller, storlek och val av solcellsföretag är det som avgör din solcellsanläggnings kostnad. Läs om att installera solceller för din villa här.
Läs vidarePris för att installera laddbox under 2024
Installera en laddbox hemmavid för en enklare vardag. När det kommer till priset kan det skilja sig rejält beroende på olika faktorer – vi reder ut skillnaderna och vad du ska tänka på.
Läs vidarePriser för växelriktare till solceller
När ska installera en solcellsanläggning är det viktigt att du väljer en kompatibel växelriktare så att du får ut optimal effekt. Priset för en växelriktare för solceller varierar en del beroende på vilka funktioner du behöver. Här kan du läsa mer om vad som påverkar priset.
Läs vidareNyttja grönt avdrag när du ska installera solceller!
Sedan den 1 januari år 2021 finns det Gröna avdraget som ersätter det tidigare solcellsbidraget. Det gröna avdraget är inte ett bidrag, som tidigare, utan är istället utformat som ett skatteavdrag. Här får du all information du behöver om Grönt avdrag.
Läs vidareMinska energikostnaderna med solenergi
En av de bästa investeringar man kan göra som privat fastighetsägare för att minska sina energikostnader är att installera en egen solcellsanläggning för sin fastighet. Att producera egen elektricitet är inte bara lönsamt utan även miljövänligt. Läs mer om att investera i solceller här.
Läs vidare