Lastbalansering laddbox
Dynamisk lastbalansering fördelar den tillgängliga strömmen mellan de apparater som är igång samtidigt för att säkerställa att din elcentral inte blir överbelastad.
När du har en laddbox installerad ser lastbalanseringen till att kommunicera med din elcentral kring hur mycket el som används, samt hur mycket som finns tillgänglig för att ladda elbilen med. Skulle hushållets samtliga apparater ha full effekt när du har en installerad laddbox, skulle elsystemet överbelastas och säkringen lösas ut.
Med lastbalansering ser du till att ladda bilen snabbt och effektivt genom att nyttja husets befintliga elkapacitet.
När behövs lastbalansering?
Generellt kan man säga att ju större elförbrukning ditt hushåll har desto större behov har du av en lastbalanserare som ser till att effekten hålls jämn inom hushållet.
Huvudsäkring
En låg huvudsäkring ger ett större behov av kontroll. Har du 16A, normal förbrukning samt laddbox är det i regel klokt att skaffa lastbalansering.
Elförbrukning
Titta på hur din elförbrukning ser ut. Ett hushåll med låg förbrukning klarar sig ofta på 16A, medans ett hushåll med normal till stor förbrukning är i risk att överbelasta elcentralen.
Antal elbilar
Flera bilar ökar elförbrukningen, har du flera bilar eller funderar på att skaffa i framtiden är det en god idé att investera i lastbalansering.
Vad är skillnaden mellan dynamisk och statisk lastbalansering?
Statisk
Med statisk lastbalansering av laddbox, även kallat lastvakt, sätter du en maxeffekt vilken inte får överskridas. Använder hushållet mer ström än du räknat med på en och samma gång kommer dock inte den statiska lastbalanseringen att hjälpa.
Dynamisk
Den dynamiska lastbalanseringen kontrollerar kontinuerligt den tillgängliga strömmen och anpassar effekten vilket förhindrar överbelastning.
Installera lastbalansering – anlita en solexpert
Har du bestämt dig för att investera i lastbalansering är det klokt att ta kontakt med en expert på området för ett säkert och hållbart resultat. Se alltid till att jämföra offerter mellan olika installatörer för bästa pris och kvalitet. Kolla gärna våra prisguider.
Genom tjänsten Solexperter får du upp till fem kostnadsfria offerter från seriösa och kvalitetssäkrade företag i ditt närområde. Observera att du inte binder dig till några köp. Kontakta oss på Solexperter redan idag och upptäck enkelheten.
Vanliga frågor rörande lastbalansering kopplat till laddbox
-
Vad kostar lastbalasering för laddbox?
Ibland ingår lastbalansering i laddboxen, men oftast är det en tilläggstjänst. Beroende på installatör och rådande förutsättningar kostar lastbalansering mellan 5 000 – 10 000 kronor. -
Hur kopplas lastbalanseringen in?
Laddboxen kopplas direkt till elmätaren i din elcentral, sedan kommunicerar din elmätare med laddboxen genom WiFi eller en signalkabel. De timmar på dygnet då hushållets elförbrukning är hög sänks effekten, samt höjs när förbrukningen minskar. -
När är det bäst att ladda elbilen?
Under natten använder hushållet generellt mindre andel ström, vilket gör att det finns mer elkapacitet över till laddboxen. Dessutom är elpriset inte sällan lägre under nattens timmar.