Tunnfilmssolceller är, precis som namnet skvallrar om, tunna och även formbara vilket gör att de passar bra att installera där förutsättningarna för att installera solcellspaneler inte finns.
Vad är tunnfilmssolceller?
Tunnfilmssolceller är en tunn film som kan fästas på glas, plast eller annat underlag utifrån olika användningsområden. Det innebär att tunnfilmssolceller kan fästas på paneler, likt kiselsolcellspaneler, och användas i en solcellspark - men även på andra typer av material då de är formbara.
Tunnfilmssolceller används vanligen då man vill montera solceller på en båt, husvagn eller en bil. Eftersom de kan formas så kan solceller placeras nästan vart som helst där man inte kan använda traditionella solceller. Tunnfilmssolceller kräver inte heller någon avancerad montering utan kan limmas fast direkt på exempelvis takpannor.
Olika typer av tunnfilmssolceller
Det finns flera olika typer av tunnfilmssolceller men de två vanligaste är de tunnfilmssolceller som benämns som CdTe och CIGS. CdTe innehåller ämnen som kadmium och telleruid medan CIGS innehåller ämnena koppar, indium, selen och gallium. De vanligaste solcellerna är CdTe som är billigast men som har någon lägre verkningsgrad än CIGS.
CIGS är en ny solcellsteknik som är under utveckling och som näst intill ger samma effekt som de billigare kiselsolcellerna.
Fördelar med tunnfilmssolceller
-
Lätta med hög hållfasthet
Solcellerna är lätta men har ändå en hög hållfasthet så att du exempelvis kan gå på dessa. -
Böjbara
Tack vare att solcellerna är böjbara och portabla så kan de monteras nästan vart som helst, som exempelvis på en husvagn, en båt eller en bil. -
Lättare att montera
Kräver ingen ställning eller reglar för att monteras utan kan limmas direkt på underlaget. -
Fördelaktig utformning
Solcellerna är tunna, smidiga och har dessutom en enhetlig svart färg vilket gör att de även kan användas av de som inte vill ha klumpiga solpaneler på taket. -
Mindre värmekänsliga
Är mindre värmekänsliga än kiselsolceller som monokristallina solceller eller polykristallina solceller. -
Bra pris
Solcellerna är billiga men har i gengäld en mindre effekt än exempelvis kristallina solceller.
Ta in offerter från lokala solcellsföretag!
Nackdelar med tunnfilmssolceller
-
Låg verkningsgrad
Solcellerna har en låg verkningsgrad, mellan 10 – 16 %, eller i genomsnitt 13 %. Det innebär att man behöver montera solceller på en större yta för att kunna uppnå samma effekt som för kristallina solceller, vilket gör att de inte blir så lönsamma i längden. -
Miljöfarligt ämne
Tunnfilmssolceller av typen CdTe innehåller det miljöfarliga ämnet kadmium, vilket kräver speciell hantering då de ska kasseras. -
Kort livslängd
Har en kort livslängd, cirka 10-15 år.
Kostnadsfria offerter hos Solexperter
När du ska installera solceller kan du hitta all information du behöver inför din investering i en solcellsanläggning hos oss på Solexperter.
Här finns också en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade solcellsföretag i ditt närområde. Att jämföra offerter från flera företag gör att du kan finna den leverantör som kan erbjuda dig den bästa lösningen, bästa villkoren och det bästa priset för din installation av solceller.
Offerter från kvalitetsgranskade solcellsföretag
När du beställer kostnadsfria offerter genom Solexperter kommer du att få svar från kontrollerade solcellsföretag på din ort. Vi på Solexperter har granskat samtliga företag som erbjuder offerter genom Solexperter så att de arbetar enligt rådande branschregler, har kvalificerad personal, en välskött ekonomi samt innehar F-skattsedel.
Det betyder att då du anlitar ett företag som har lämnat en offert genom oss på Solexperter kan du vara trygg med att det är ett kvalificerat solcellsföretag som utför arbetet.