Gör dig oberoende av elbolagen - gå off grid med solceller!

Att bli oberoende av elbolagen och investera i solceller för en off grid lösning är fullt möjligt men fortfarande mycket kostsamt. I vissa fall kan det vara nödvändigt med en off grid lösning annars kan ett annat mål vara att försöka bli självförsörjande. Läs om off grid lösningar här.

Går det att befria sig från elbolagen och själv producera all elektricitet som man behöver för sitt boende? Svaret på den frågan är inte enkel om man ska se till både lösningar och kostnader. Det går att gå off grid med solceller men det är oftast inte lönsamt. Det går dock att bli självförsörjande och fortfarande få en lönsamhet i sina solceller, men det kräver att man ändå är ansluten till ett elbolag.

 

Installera solceller för att gå off grid

Det är många som drömmer om att kunna gå off grid och därmed slippa att vara anslutet till ett elbolag för sin energiförsörjning. En del hushåll har lyckats med att finna en lösning för att gå off grid men det är dock fortfarande kostsamt. 

Att gå off grid kräver att man har en solcellsanläggning som klarar 
av att producera all den elektricitet som fastigheten behöver.

 

Det krävs även solcellsbatterier som kan lagra elektricitet som kan användas under de tider som solcellerna inte producerar elektricitet. Solcellsbatterier som har den kapacitet som krävs för att kunna förse en fastighet med elektricitet under kvällar och nätter är fortfarande dyra. Det gör att den investering man gör i solceller för off grid lösningar är stora och att det blir svårt att göra några större vinster på sin investering.

 

Solceller för off grid i en sommarstuga

Att gå off grid för en sommarstuga är något helt annat än för en fastighet som används för året runt boende. En sommarstuga vistas man oftast i under årets varma månader vilket innebär att det inte krävs någon uppvärmning, som vanligtvis står för cirka 60 procent av en fastighets energiförbrukning. Dessutom är det under den perioden som solceller producerar maximalt med elektricitet. Det gör att man för en sommarstuga kan installera solceller och ett solcellsbatteri till rimliga kostnader som gör att man blir helt självförsörjande.

 

Solceller för att bli självförsörjande

Istället för att investera i en kostsammare off grid lösning kan man istället välja att installera en solcellsanläggning som producerar tillräckligt med elektricitet så att man blir självförsörjande. 

Det innebär att den elektricitet som man producerar och inte använder i realtid 
säljer man på elnätet för att sedan köpa tillbaka elen under de tider som 
solcellerna inte producerar elektricitet. 


Priset för den elektricitet man köper och den som man säljer är mycket liten, tack vare den skattesubvention man får idag. Det gör att man kan betrakta sitt elbolag som tillfälligt lagringsplats för sin producerade elektricitet och den lilla prisskillnad som det innebär är kostnaden för lagringen.

 

Solceller kan kompletteras med andra energisparande åtgärder

Eftersom uppvärmning och varmvatten står för cirka 80 % av en fastighets energiförbrukning så kan man installera kompletterande system för att enklare bli självförsörjande. 

Värmepump

  • Med exempelvis en värmepump kan man spara upp till 80 % av en fastighets energikostnader för uppvärmning och varmvatten. 
  • En värmepump kan drivas av solceller och tillsammans med ett solcellsbatteri kan man även driva värmepumpen under kvällar och nätter med den lagrade elektriciteten. 
  • Det innebär också att denna totallösning skulle innebära att man kan vara helt självförsörjande och samtidigt fortfarande få en viss lönsamhet i sin investering.

 

Om Solexperter

När du planerar att installera solceller för din fastighet kan du vända dig till oss på Solexperter. Här finner du all information som du behöver men även en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade solcellsföretag i ditt närområde. Det innebär att du kan jämföra offerter så att du kan hitta det företag som kan erbjuda dig de bästa villkoren och det bästa priset för din solcellsanläggning.

 

Vi samarbetar med kvalitetsgranskade solcellsföretag

Vi på Solexperter samarbetar med solcellsföretag över hela Sverige så att du kan hitta ett lokalt företag som kan bistå dig med din solcellsinstallation. Alla företag som är anslutna till Solexperter är kvalitetsgranskade av oss så att de uppfyller våra krav. Det gör att då du anlitar ett företag som lämnat offert genom oss på Solexperter kan du vara trygg med att det är ett seriöst solcellsföretag som åtar sig uppdraget. 

Jämför offerter på solceller