
Redaktör på Solexperter
Idag är det många privata fastighetsägare men även företag, organisationer och föreningar som funderar över vilka investeringar som är bäst för en hållbar framtid. Bland annat har många valt att investera i produkter som använder solenergi för att minska sina energikostnader.
Det finns både stora som små insatser man kan göra för att minska sina energikostnader. Här har våra solcellsexperter sammanställt information för den som vill investera i grön teknik men även för de som vill få tips för hur man kan minska sin energiförbrukning.
Investeringar för en hållbar framtid
Att investera i grön teknik är nästan alltid lönsamt men framför allt innebär det att man bidrar till en bättre miljö och en mer hållbar framtid. Solenergi är en energikälla som är gratis och som finns för evigt. Exempelvis har solceller noll utsläpp under drift och kräver inget underhåll som innebär klimatutsläpp, vilket gör det till en av de bästa förnybara energikällorna.
Solpaneler
Idag är det många företag, lantbruk och privatpersoner som har valt att installera solceller för sin villa eller verksamhet så att de kan producera egen, grön el. Med solpaneler kan man sänka sina energikostnader samtidigt som man blir mindre priskänslig då elpriset skjuter i höjden.
Vill du få offerter på solceller?

Solcellsbatterier
Om man vill lagra det överskott av elektricitet som solcellerna producerar så den kan användas under kvällar och nätter kan man installera ett solcellsbatteri. Med ett solcellsbatteri kan man också installera en off-grid lösning som innebär att man kan använda elektricitet även då det är strömavbrott på elnätet.
Elavtal
När man installerar solceller för sin fastighet bör man samtidigt se över sitt elavtal. Man bör välja ett elbolag som kan erbjuda lägst pris för den el man köper och högst pris för den el man säljer. Det är också viktigt att man går igenom avtalet noggrant så det inte finns begränsningar som bidrar till att solcellernas lönsamhet minskar.

Laddbox
Det finns många fördelar med att installera en egen laddbox eller elbilsladdare vid sitt hem som exempelvis att man kan ladda sin elbil under de tider som passar en bäst. Dessutom kan man schemalägga laddningen så den sker under de tider då elen är som billigast.
En smart laddbox kan också anslutas till fastighetens solceller vilket innebär att man kan ladda sin bil med egenproducerad elektricitet. Det innebär att man minskar sina driftskostnader för sin elbil rejält.
Generella tips för att minska elförbrukningen
1. Täta fönster och dörrar
Otäta fönster och dörrar står för en stor del av en bostads värmeförluster. Genom att täta sina fönster och dörrar och därmed minska värmeförluster gör att man sänker sina energikostnader för uppvärmningen.
2. Sänk inomhustemperaturen
Om man sänker inomhustemperaturen med endast 1 grad under vintern kan man sänka sina energikostnader för bostadens uppvärmning med upp till 5 %.
3. Byt ut äldre glödlampor till LED
Genom att byta ut alla glödlampor mot LED-lampor kan man sänka energiförbrukningen för bostadens belysning med upp till 80 %. LED-lampor är dyrare än vanliga glödlampor men i gengäld har de upp till 20 gånger längre livslängd. Tänk också på att alltid släcka lampor i rum där ingen vistas.
Om man har utomhusbelysning kan man installera en rörelsevakt som tänder lamporna först då någon närmar sig.
4. Effektivisera tvättning och diskning
För att minska energikostnaderna i samband med att man tvättar ska man alltid tvätta fulla maskiner, undvika förtvätt och välja lägre temperatur. Idag är både tvättmaskiner och tvättmedel tillräckligt effektiva för att få rent tvätten ändå. Använd inte torkskåp eller torktumlare utan häng istället tvätten så den får lufttorka.
Att diska under rinnande vatten innebär att man använder cirka 3 gånger så mycket vatten mot när man diskar i en balja eller en diskho med propp.
5. Minska kostnader för varmvatten
Genom att minska användandet av varmvatten kan man sänka kostnaderna för uppvärmningen. Exempelvis kan man byta ut kranar och duschmunstrycken mot snålsprutande som använder cirka 50 – 60 % mindre vatten. Man bör se till att inga kranar läcker då det kan kosta en hel del under ett år.
Man bör undvika att bada och minska tiden för en dusch, vilket gör att man också kan spara in en hel del pengar för uppvärmningen av varmvatten.
6. Dra ut elsladden för hushållselektronik
TV, dator och många andra produkter drar ström även då de är i standby. För att vara säker på att produkterna inte drar ström bör du dra ut elkontakten.
7. Ha en bra cirkulation kring elementen
Undvik att ställa möbler eller ha långa, tjocka gardiner framför elementen så att värmen från elementen bättre kan cirkulera runt i rummet. Har du persienner eller rullgardin kan du dra ned dessa för att minska risken för att varm luft försvinner ut genom fönster eller kall luft letar sig in.
8. Energisnåla vitvaror
När du ska byta ut vitvaror som kyl, frys, ugn, diskmaskin eller tvättmaskin så ska du kontrollera hur pass energisnåla dessa är. Energiförbrukningen kan skilja sig åt en hel del mellan olika produkter. Tänk också på att använda vitvaror effektivt vilket innebär full diskmaskin eller tvättmaskin och att hålla en jämn temperatur i kyl och frys.
9. Använd el då den är som billigast
Har du ett timavtal för din el kan du planera att utföra energikrävande händelser under de tider som elen är som billigast, vanligtvis under natten. Det kan vara att schemalägga disk- och tvättmaskin eller ladda din elbil.
10. Installera värmepump
Om du har en egen fastighet så kan du installera en värmepump. En värmepump kan sänka energiförbrukningen för uppvärmning av bostad och varmvatten med upp till 50 – 80 %. Återbetalningstiden för en värmepump är cirka 2 - 5 år och därefter kan du se fram emot en bra avkastning i form av sänkta kostnader för uppvärmningen i ytterligare 10 år.