Ska jag välja monokristallina- eller polykristallina solceller?

När du ska installera solceller på din fastighet kan du välja mellan två olika typer, monokristallina- eller polykristallina solceller. Vilken typ som passar din fastighet bäst beror på vilka förutsättningar som finns för installationen. Läs mer om att välja rätt solceller här.

Skillnaden mellan monokristallina och polykristallina solceller

Oavsett om man väljer monokristallina och polykristallina solceller så är tillvägagångsättet för att producera elektricitet detsamma. Båda omvandlar solens energi till elektricitet som sedan förs vidare till en växelriktare som konverterar likströmmen till växelström, som direkt kan användas av din fastighet eller föras vidare ut på elnätet. Installationen av solcellspanelerna sker på samma sätt och kräver båda certifierade solcellsmontörer och elektriker.

 

Både monokristallina solceller och polykristallina solceller är tillverkade med kisel. Medan monokristallina solceller har en hel kiselkristall i en rundformad solcell så använder polykristallina flera mindre kiselfragment som smälts ihop i en fyrkantig solcell.  Det är också den sammansättning som gör att den förstnämnda får en svart färg till skillnad mot polykristallina solceller som istället får en blåaktig färg.

 

Vilka solceller är mest effektiva

Tack vare att monokristallina solceller med rundande kanter och endast en kiselkristall har en större rörlighet blir verkningsgraden högre än för polykristallina solceller, där rörligheten är mindre. Verkningsgraden för monorkristallina solceller är cirka 15-22 % medan verkningsgraden för polykristallina solceller endast når upp till mellan 15-17 %. Det innebär i praktiken att monokristallina solceller producerar mer elektricitet än polykristallina solceller på samma takyta.

 

Har man dock gott om yta kan det vara lönsammare att installera polykristallina solceller istället då priset för dessa är lägre och därmed möjliggör att man kan installera fler solcellspaneler och ändå uppnå samma effekt.

 

När bör du välja monokristallina solceller

Eftersom dessa solceller får ut en högre effekt per kvadratmeter är det lämpligt att installera dessa solceller när det finns begränsat med utrymme, som exempelvis på ett villatak.

 

När bör du välja polykristallina solceller

Denna typ av solceller passar bra då det finns stora utrymmen att installera på som exempelvis en ladugård eller vid markinstallationer. Eftersom man kan installera fler solcellspaneler får man sammantaget ut en högre effekt till en lägre kostnad.

 

Få kostnadsfria offerter hos Solexperter

Solexperter är en webbsajt som vänder sig till privatpersoner, företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar som planerar att installera solceller. Här kan du finna all information som du behöver inför att du ska begära in offerter för dina solceller.

 

Solexperter kan också erbjuda dig en offerttjänst där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem kvalitetsgranskade solcellsföretag på din ort. Vi samarbetar med solcellsföretag över hela Sverige vilket gör att du kan hitta ett företag som hjälper dig med dina solceller, oavsett var du bor.

 

Jämför offerter från kontrollerade företag

Genom att begära in offerter från flera företag har du möjlighet att jämföra offerter för att enkelt kunna hitta det solcellsföretag som kan erbjuda dig den bästa lösningen, de bästa villkoren och det förmånligaste priset.

 

Samtliga företag som lämnar offerter genom Solexperter är granskade av oss så att de uppfyller alla de krav som ska ställas på ett seriöst solcellsföretag. Vi kontrollerar bland annat att företagen innehar F-skattesedel, har en ordnad ekonomi, att det finns kvalificerad personal och att de har fått goda omdömen från tidigare kunder.

 

Summering

När du ska installera solceller på din fastighet kan du välja mellan två olika typer, monokristallina- eller polykristallina solceller. Vilken typ som passar din fastighet bäst beror på vilka förutsättningar som finns för installationen. Läs mer om att välja rätt solceller här.

 

Meta

För installation av solceller på din villa kan du välja mellan två olika modeller, monokristallina- eller polykristallina solceller. Läs om skillnaden här.


Jämför offerter på solceller