Redaktör på Solexperter
Installera solceller för en bostadsrättsförening
När föreningen planerar att installera solceller är projektering en av de viktigaste delarna i processen. Det finns en hel del saker som föreningen behöver fatta beslut om innan den slutligen väljer ut vilken lösning som ska installeras. Här kan din förening läsa mer om planeringen kring en installation av solceller för en bostadsrättsförening.
Kontrollera förutsättningarna för installation av solceller
Till att börja med behöver ni undersöka hur stor takyta som föreningens tak har till förfogande. För maximal effekt bör solcellerna installeras i söderläge men det går också att installera solceller mot öst eller väst, då med cirka 20 procent lägre effekt jämfört med söderläge.
När ni vet hur stor yta ni har till förfogande så kan ni bestämma om ni ska installera en solcellsanläggning endast för fastighets-el eller om ni ska välja en större solcellsanläggning och producera elektricitet även för föreningens bostäder.
Nedan förklarar vi de två alternativen.
1. Installation av solceller endast för gemensamma ytor
En mindre solcellsanläggning för gemensamma ytor producerar elektricitet som används i trapphus, tvättstuga och andra gemensamma utrymmen. För detta kanske det räcker med en solcellsanläggning på 10 kW som producerar cirka 10 000 kWh per år.
Exempel:
För en solcellsanläggning på 10 kW blir antalet solcellspaneler som ska installeras cirka 28 stycken vilket upptar en yta på cirka 60 kvadratmeter på taket.
2. Installation av solceller för hela bostadsrättsföreningen
Om en bostadsrättsförening har utrymme för att installera en större solcellsanläggning kan ni också producera elektricitet för alla föreningens bostäder.
-
Lönsamt på sikt - både för föreningen och för de boende
Det är ett större projekt att installera solceller för hela bostadsrättsföreningen, men är en lösning som kan bli mycket lönsam på sikt, både för föreningen och för de boende. -
Ett elavtal som omfattar hela fastigheten
Eftersom alla bostäder har egna elavtal så behöver dessa sägas upp och därefter så tecknar föreningen ett elavtal som omfattar hela fastigheten, inklusive alla bostäder. -
Boende slipper kostnader för nät och elmätare
Att ha solceller för hela bostadsrättsföreningen innebär att varje boende slipper kostnader för nät och elmätare, istället delar man på den kostnad som föreningen får för sitt elavtal. Ofta när man tecknar ett elavtal som omfattar en stor förbrukning av elektricitet så går det även att förhandla ned priserna för den elektricitet föreningen behöver köpa. -
Individuell mätning och debitering
För att varje bostad ska kunna debiteras den elektricitet som förbrukas så har föreningen en huvudmätare som är ansluten till elbolaget medan varje bostad har en undermätare som är kopplad till föreningens huvudmätare. Det innebär att man kan tillämpa individuell mätning och debitering, IMD, för varje bostad.
Att tänka på inför installation av solceller för bostadsrättsförening
När föreningen ska installera solceller är det viktigt att även tänka framåt. Det innebär att ni bör fundera igenom om ni också ska förbereda för anslutning till batterier som kan lagra elektricitet eller för laddstolpar. Med batterier kan ni i framtiden lagra elektricitet som kan användas under tider då solcellerna inte producerar någon elektricitet.
Fundera också igenom om ni behöver lägga om taket inom en snar framtid. Om så är fallet så är det bäst att göra det innan ni installerar solceller då solcellerna har en livslängd på cirka 30 år.
Anlita ett professionellt solcellsföretag
När er förening ska installera solceller är det viktigt att anlita ett kompetent solcellsföretag som kan hjälpa er genom hela processen. Det är framför allt viktigt om ni ska installera solceller för hela fastigheten, inklusive alla bostäder.
Ett solcellsföretag har en stor kunskap kring allt som rör solceller som exempelvis vilken typ av solceller som är bäst lämpade för er fastighet och vilken annan utrustning som ska anslutas som exempelvis växelriktare och optimerare.
Solcellsföretaget kan hjälpa er med hela projekteringen så att ni får en solcellsanläggning som har en optimal effekt och maximal lönsamhet.
Vill du få offerter på solceller?
Ta in kostnadsfria offerter genom Solexperter
Solexperter är en sajt där privatpersoner, företag, jordbruk och bostadsrättsföreningar kan hitta all information de behöver i samband med att ni planerar att installera solceller.
Hos Solexperter finns också en offerttjänst där ni kan göra en offertförfrågan och erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade solcellsföretag på er ort. Tjänsten är kostnadsfri samtidigt som ni inte förbinder er för något. Istället får ni möjlighet att kunna jämföra offerter från flera företag för att hitta det företag som kan erbjuda er de bästa villkoren och det bästa priset.
Anlita endast kontrollerade solcellsföretag
När du ska installera solceller är det viktigt att välja en leverantör som har den kompetens och kunskap som krävs för att installera solceller enligt de branschregler som finns.
Samtliga företag som erbjuder offerter genom oss på Solexperter är kvalitetsgranskade av oss. Det innebär att vi har kontrollerat att de arbetar enligt rådande branschregler och Svensk lagstiftning, har en ordnad ekonomi och F-skattsedel. Om du accepterar en offert som du erhållit genom Solexperter kan du vara trygg med att du anlitar ett kompetent solcellsföretag med yrkeskunnig personal.
Frågor och svar om solceller för bostadsrättsföreningar
Kan en BRF göra avdrag för moms vid installation av solceller?
Ja, en bostadsrättsförening kan göra avdrag av moms för material och arbetskostnader under förutsättning att den ekektricitet som produceras omfattas av momspliktig försäljning. Det innebär att försäljning av elektricititet till bostadsrättsinnehavare och till elbolaget är momspliktig. En bostadsrättsförening har även rätt till en skattereduktion på 60 öre per kWh för den el som säljs till elbolaget.
Kan man som bostadsrättsinnehavare installera egna solceller?
Nej, ett beslut om att installera solceller fattas av en förenings styrelse då bostadsrättsföreningen ansvarar för fastighetens utsida som fasad och tak.
Krävs bygglov för att installera solceller för en bostadsrättsförening?
Nej, även en bostadsrättsförening omfattas av bygglovsfrihet vid installation av solceller. Det innebär att bygglov för solceller endast krävs om fastigheten är kulturmärkt eller ligger i ett skyddsvärt område.