Redaktör på Solexperter
Allt om solfångare
Värmen från solens strålar kan användas för att värma upp ett hus, varmvatten eller en pool. Det finns flera olika typer av solfångare som bland annat en enkel rörbaserade solfångare som innehåller en vätska, vanligtvis vatten med glykol. Denna typ av solfångare kan användas för att värma upp vattnet i en pool eller för att ge varmvatten i ett fritidshus.
För bostadshus kan man installera en vakuumrörsolfångare eller en plan solfångare som monteras direkt på ett tak eller en vägg.
1. Hur fungerar en solfångare?
En solfångare har ett rörsystem som innehåller en vätska. Denna vätska hettas upp genom solinstrålningens värme och förs sedan vidare för att exempelvis värma upp vatten i en ackumulatortank med hjälp av en värmeväxlare.
En ackumulatortank är välisolerad och har därmed små värmeförluster vilket gör att den kan lagra varmt vatten under längre perioder. En solfångare kan också anslutas till husets vattenbärande värmesystem och kan då både ge varmvatten men också bidra till fastighetens uppvärmning.
2. Solfångare till bra pris
- En solfångare kostar allt från några tusen kronor upp till cirka 30 000 kronor för att klara en villas uppvärmningsbehov.
- En solfångare för varmvatten kan vara en bra investering för en sommarstuga eller en fastighet där man inte har varmvatten eftersom man kan lagra varmt vatten i flera dagar. Det innebär att man kan få varmt vatten för att både duscha under tidiga morgnar och för disken under sena kvällar.
- En solfångare blir normalt en billigare lösning att installera än en varmvattenberedare och den enda lösningen om den installeras i en fastighet som inte är ansluten till elnätet.
3. Fördelar med en solfångare
- Med en ackumulatortank kan du lagra varmvatten under flera dagar. Det gör att du kan värma upp vatten under varma dagar som du sedan kan använda under kyligare dagar.
- Kräver minimalt med underhåll. Det räcker med att hålla solfångaren fri från löv och snö så att den kan ta emot solinstrålningens värme.
- Genom att installera en solfångare bidrar du till en bättre miljö. Under drift har en solfångare ingen påverkan på miljön.
- En solfångare kan vara ett bra komplement till andra typer av miljövänliga värmesystem som exempelvis pelletsbrännare eller värmepump.
- Du kan minska uppvärmningskostnader med hjälp av solenergi.
- Du kan inte använda Grönt avdrag för solfångare. Du kan däremot göra ett ROT-avdrag på motsvarande 30 % av installationskostnaderna.
Ta in offerter från lokala solcellsföretag!
4. Installera en solfångare
Att installera en solfångare kräver en viss kunskap som bland annat åt vilket väderstreck den ska installeras och med vilken lutning. Det ska också monteras ett rörsystem som kan vara komplicerat att installera för att få ut maximal effekt. Dessutom om du installerar en solfångare själv så får du inga garantier på arbetet.
Därför är det alltid tryggast att anlita ett professionellt företag som utför installation och hanterar inköpen av material så du får ut maximal effekt ur solfångaren och en lång livslängd.
Få kostnadsfri offert för din solfångare hos Solexperter
Solexperter är en sajt där privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar kan hitta all den information de behöver för att planera sin installation av solceller eller solfångare.
Solexperter har också en offerttjänst i samarbete med solcellsföretag över hela Sverige där du kan göra en kostnadsfri offertförfrågan. Då kan du erhålla upp till fem stycken offerter från kvalitetsgranskade solcellsföretag i ditt närområde. Att jämföra offerter från flera olika företag gör att du enklare kan hitta en leverantör som kan erbjuda dig en bra lösning till det bästa priset.
Anlita kvalitetsgranskade solcellsföretag
När du ska installera solceller eller en solfångare bör du alltid låta yrkesutbildade hantverkare utföra arbetet. Samtliga företag som lämnar offert genom Solexperter är granskade av oss.