Redaktör på Solexperter
Exempelvis har lantbruk ofta fastigheter där verksamhet pågår under dagtid, från morgon till kväll, och då kan en installation av solceller för sitt lantbruk vara ett bra val.

Solceller för lantbruk är en ekonomisk tillgång
Lantbruk har ofta en energikrävande verksamhet där elektricitet behövs för belysning men även för att driva mjölkmaskiner, bevattningsanläggningar, kylanläggningar och mycket annat. Det innebär normalt att energiförbrukningen för ett traditionellt lantbruk är mycket kostsamt vilket i sin tur bidrar till sämre lönsamhet för verksamheten.
Att installera solceller för lantbruk kan bidra till att man själv kan producera en större del av fastighetens energiförbrukning. Ofta har lantbruk stora takytor där solceller kan installeras vilket innebär att man kan få ut en bra effekt, vilket gör att återbetalningstiden blir kort. Därefter kan lantbruket se fram emot en bra avkastning under en lång tid framöver, vilket kommer att gynna lantbrukets ekonomi.

Att tänka på vid installation av solceller för lantbruk
Att driva ett lantbruk sker långsiktigt, oftast under en livstid, ibland i generationer, vilket gör att man även vill ha långsiktiga lösningar. Att investera i solceller är en långsiktig investering som löper i upp till 25-30 år, eller mer. För att få ut maximal avkastning på sin investering i solceller för lantbruk är det viktigt att ta fram kalkyler. Då kan man finna en lösning som är optimal utifrån det energibehov som lantbruket har och de förutsättningar som råder för fastigheten.
Det överskott av elektricitet som lantbruket inte använder går ut på elnätet för försäljning, vilket också kan bli positiva inkomster till lantbruket.
Ta in offerter från lokala solcellsföretag!
Ta in offerter från flera solcellsföretag
När man planerar att montera solceller på sitt lantbruk är det viktigt att ta in offerter från flera företag som kan lämna förslag på lösningar och kalkyler. Då är det enkelt att kunna jämföra offerter för att hitta den lösning som är mest förmånlig och lönsammast utifrån de förutsättningar som lantbruksfastigheten har. För lantbruk som ska installera större solcellsanläggningar så finns det mycket pengar att spara genom att jämföra offerter.
Det är också viktigt att man anlitar ett tryggt och etablerat solcellsföretag då det är en långsiktig investering som görs. Då vill man säkert även få hjälp med löpande underhåll under många år framåt och kanske även den dagliga driften för att optimera effekten från sin solcellsanläggning. Hos Solexperter kan man hitta lokala solcellsföretag som har den kompetens som krävs och uppfyller de krav som ska ställas på ett kvalificerat solcellsföretag.
Begär in kostnadsfria offerter genom Solexperter
Hos Solexperter kan du hitta all information som du behöver i samband med att du planerar att installera solceller för ditt lantbruk. Med hjälp av guider, analyser och tips har du sedan information som kan hjälpa dig att begära in offerter från flera solcellsföretag.
Solexperter har också en offerttjänst där du kostnadsfritt kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade solcellsföretag på din ort. Oftast får du svar redan inom några timmar från lokala företag, oavsett var i Sverige du bor.
Vi hos Solexperter har redan kontrollerat företagen som lämnar offerter så att de uppfyller de krav som ska ställas på ett kompetent solcellsföretag. Det innebär att du slipper det tidskrävande arbetet. Istället kan du lägga din fokus på att jämföra offerter för att hitta den leverantör som kan erbjuda dig den bästa lösningen, villkoren och priserna.
Frågor och svar om solceller för lantbruk
Köpa solceller som privatpersoner eller företag för sitt lantbruk?
Nör man har ett lantbruk så är det en kombination av boende coh företagande. Det innebär att man själv kan völja om man ska installera solceller som privatperson, och använda sig av Grönt avdrag på 20 %, eller som företag, och då kunna dra av momsen. Nackdelen att installera som privatperson är att endast 5 % av elen som man producerar får användas för lantbruksverksamheten. Eftersom lantrbruket drar mest elektricitet är det smartast att installera solceller som företag.
Kan lantbruk få investeringsstöd för solceller?
Nej, idag finns inga stöd för solcellsinstallationer till lantbruk eller företag. Dock kan man göra momsavdrag på installationen av solceller och erhålla en skattereduktion på 60 öre för varje såld kWh.
Är det lönsamt att installera solceller för lantbruk?
Ja, över tid är det mycket lönsamt. Eftersom et lantbruk har sin intensivaste verksamhet under de månader som solcellerna produceras som mest elektricitet samt även under de tider som solen är uppe kan man göra stora kostnadsbesparingar. Då man man producera egen elektricitet som driver kylanläggningar under varma dagar, bevattningssystem, mjälkmaskiner, belysning och produktionsmaskiner som används under dagtid.